4/1 NUMARALI TİCARİ AVCILIK TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK VAR - BALIKESİR SU ÜRÜNLERİ

İÇERİK


Balıkesir Su Ürünleri / FishTubeTR

26 Eylül 2019 Perşembe

4/1 NUMARALI TİCARİ AVCILIK TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK VAR

4/1 NUMARALI TİCARİ AVCILIK TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK VAR


4/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğde önemli değişiklikler yapıldı.



İlk değişiklik gırgırların çalışabileceği derinliklerle ilgili olan 12. maddede yapılmış olup daha önce 24 metre olan derinlik kuralı Karadeniz’de, 1 Eylül–15 Aralık tarihleri arasında kıyıdan itibaren 18 metre derinlikten, 16 Aralık–14 Nisan tarihleri arasında 24 metre derinlikten, diğer denizlerimizde ise dönem boyunca kıyıdan itibaren 24 metre derinlikten sığ sularda gırgır ağları ile avcılık yapılması yasaktır.” şeklinde değişmiştir.

2. değişiklik kum şırlanı avcılığı ile ilgili olan 27 nci maddesinin altıncı fıkrasının (ç) bendine "El dreci veya tırmıklarla toplanması halinde, işleme tesislerinde elekten geçirilerek, uzunluğu bu Tebliğin 17 nci maddesindeki ölçüden küçük olanlarının avlandığı sulara iadesi zorunludur.” eklenmiş ayrıca aynı fıkraya aşağıdaki d bendi eklenmiştir.
“d) Karasularımızın Çanakkale ili Biga ilçesi sınırlarında kalan kısmında avcılığı yasaktır.” 

3. değişiklik Deniz salyangozu ve deniz patlıcanı avcılığı ile ilgili 28.madde de yapılmıştır.
Deniz salyangozu ile ilgili birinci fıkrasının (c) bendinin (2) numaralı alt bendi "Avcılıkta kullanılacak algarnaların ağız genişliği azami 4 m, ağız derinliği azami 40 cm, torba boyu azami 1.5 m ve torba ağ göz açıklığı 72 mm olmalıdır.” şeklinde değiştirilerek algarnanın ağız genişliği 3m.den 4 m.ye torba boyu ise 1 m.den 1,5m.ye büyütülmüştür.
Ayrıca deniz patlıcanı avcılığıyla ilgili 2.fıkrasına “e) Deniz patlıcanı avcılığı Bakanlığın belirleyeceği kota miktarınca yapılır. Deniz patlıcanı kotasının uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir.” bendi eklenmiştir.

4.değişiklik ise Özel Ürün Menşe Belgesi ile ilgili 46.maddesinde yer alan “kara salyangozu” ibarelerinden sonra gelmek üzere “, kum şırlanı” ibaresi eklenmiştir. Böylelikle elle avlayanlar için tekne zorunluluu kalkarak ticari şahı ruhsatlarına eklenmesi ve düzenledikleri menşe belgesini il/ilçe müdürlüklerine onaylatmaları zorunlu hale getirilmiştir.

Değişiklik tebliğinin orjinal haline 27 Eylül 2019 tarih ve 30901 sayılı Resmi Gazeteden ulaşabilirsiniz.