Balıklandırma 2017 - BALIKESİR SU ÜRÜNLERİ

İÇERİK


Balıkesir Su Ürünleri / FishTubeTR

19 Ağustos 2017 Cumartesi

Balıklandırma 2017

BALIKLANDIRMA  2017



2017 Yılı Balıklandırma Programı kapsamında İlimize tahsis edilen 75.000 adet sazan balığı yavrusu ile Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin tedarik ettiği 5.000 adet sazan balığı yavrusunu almak üzere 17.08.2017 tarihinde sabah 03:00'te yola çıktık. Dursunbey'de Çarşı Camiinin orada küçük bir çorbacıda sabah çorbamızı içtikten sonra doğru Kütahya'ya yola devam ettik. Kütahya İl Müdürlüğüne varmamızdan sonra, diğer illerden bizim gibi çok erken saatlerde hatta bir gün önceden yola çıkıp gelen arkadaşlarla dağıtımın başlamasını beklemeye başladık.




İlimize tahsis edilen balıkları aldığımızda saat 11:00 civarını bulmuştu. Balıkları almamızla hemen yollara koyulduk.
Dönüş yolunda yine Dursunbey'de kütüphanenin olduğu pasajdaki Doyum Lokantasında karnımızı doyurur doyurmaz  İlk hedef olarak Susurluk İlçesi Söve Mahallesinde bulunan Söve Göletini belirledik. 
Eski Susurluk İlçe Müdürü aracılığıyla mahalle muhtarına ulaşıp gölete beraber giderek 25.000 adet balığın salımını yaptıktan sonra. Pruvamızı İvrindi İlçesi Yeşilköy Mahallesinde bulunan Çaparlı-Patlak Göletine çevirdik.



Yine yoldayken İvrindi İlçe Müdürlüğündeki Su Ürünleri Kontrol Görevlisi Turgay bey aracılığıyla Mahalle muhtarı ile irtibata geçildi. 35.000 adet balıkta bu gölete bırakıldı.






Bu sefer sırada programdaki son köyümüz olan Karesi İlçesi sınırlarındaki Kocaavşar Göleti vardı. Malesef bu muhtarımıza bir türlü ulaşamadık. Köylüler de o kadar ilgiliydi ki anlatamam :)

Kocaavşar Göletine 15.000 adet sazan balığı yavrusu salınarak program kapsamındaki balıklandırma tamamlandı.

Görüldüğü üzere balıklarımız süper nizami taşındı. Hassas konu klima, arabanızı yapabildiğiniz kadar soğuk yapın. Ne kadar soğuk o kadar az zaiyat.




Kocaavşar Göletinden sonra Belediyenin programında olan Balya İlçesine bağlı Hacı Hüseyin Mahallesinde bulunan Hacı Hüseyin Göletine geçildi. Bu gölete de 2.500 adet sazan yavrusu bırakıldı.




Balıklandırmada en önemli kısımlardan biri sıcaklık adaptasyonu. Bunun için en pratik yöntem balık poşetlerini göletin içine bırakıp yarım saat kadar bekletmek. Bu sırada aman dikkat poşetler uçmasın. Sıcaklık adaptasyonundan sonra ise yeni su ortamına alıştırma işlemine başlanılır. Poşetleri büyük bir kovaya boşaltıp, bir tas kovadan göle, bir tas gölden kovaya su değişimi ile her değişimde birer ikişer dakika bekleyerek göz kararı suyun büyük çoğunluğu değiştiğine karar verilir verilmez, kova yavaş bir şekilde göle boşaltılır.
Boşaltılacak yerin seçimi de önem taşımakla beraber malesef tüm göletlerimizde aynı imkanlar olmaya biliyor. Balıkları mümkün olduğunca sazlık alanlara bırakmak onlara saklanma ve predatör ve büyük balıklardan kaçmaya yer sağlayacaktır. Malesef bazı göletlerde bu sazlık alanlar bulunmaya biliyor yada araçla bu alanlara yaklaşmak mümkün olmuyor.
Birde perşembe günkü gibi hava çok rüzgarlı olduğunda gölün her noktasına yaklaşılamayabilir.

Ve son balıklandırma noktamız olan Sındırgı İlçesi Aslandede Mahallesine gün kararmaya başladığı saatlerde varıldı. Burada yeni yapılan gölete de 2.500 adet sazan balığı yavrusu bırakıldı.
Sağolsun Aslandede Muhtarı İbrahim beyin ve köy sakinlerinin ikram ettikleri çayları içtikten sonra evimize ulaştığımızda saatlerimiz 22:00 sularındaydı. 






Bu yolculukta eşlik eden Büyükşehir Belediyesinden Ömer ve Gökhan'a emeklerinden dolayı çok teşekkür ederim.